Versions compatibles
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
Krem pomarańczowy
- 140 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy, bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
- 1000 g mleka
-
100
g skrobi kukurydzianej
ou 100 g skrobi ziemniaczanej - 4 jajka
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
- 300 g wody
- 160 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 6 jajek
- woda, do zwilżenia
Gorzka czekolada
- 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
- cukier puder, do dekoracji
- Infos nut.
- par 1 porcję
- Calories
- 2041.2 kJ / 487.9 kcal
- Protides
- 11.5 g
- Glucides
- 47.5 g
- Lipides
- 28 g
- Graisses saturées
- 15.5 g
- Fibre
- 4.3 g
- Sodium
- 163 mg
Recettes alternatives
Ciasto arbuz
6h
Tarta z różami z jabłek (TM5)
2h 50 min
Tureckie delicje (Lokum)
26h 50min
Marynowane spiralizowane marchewki (TM6)
30 min
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2h 50 min
Mini Paris-Brest
10h 40min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1h 30min
Różowe sushi z komosy ryżowej z omletem Tamago
1h 20 min
Cake pops na święta
6h
Wegańska panna cotta malinowo-kokosowa
1h 40 min
Drink Miami Vice
15min
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1h