Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
ou 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (optionnel)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Infos nut.
- par 1 sztukę
- Calories
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Protides
- 5.3 g
- Glucides
- 40.3 g
- Lipides
- 12.8 g
- Graisses saturées
- 7.6 g
- Fibre
- 0.8 g
- Sodium
- 67.1 mg
Collection(s)
Recettes alternatives
Rożki francuskie z serem
7h 40min
Kurczak curry pieczony w cieście (Złota poduszka)
2h 45min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2h 30min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2h 15min
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Bułeczki-jabłka
2h 30min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2h 15min
Faworki - róże
1h 10 min
Pączki
1h 20 min
Kruche ciasto z wiśniami
1h 20 min